02.11.2023

Чому створення на півдні Одещини нацпарку «Буджацькі степи» має велике значення для всієї України, і навіть Європи

У Бородінській громаді Болградського району створюють Національний природний парк «Буджацькі степи». Про важливість та користь нового національного природного парку розповіли директор департаменту екології та природних ресурсів Одеської ОВА Ірина Шатохіна, голова Бородінської селищної ради Болградського району Одеської області Олег Дьяков та представник громадської організації «Рівайлдінг Україна» під час брифінгу в Ukraine Media Center Odesa.

Роботу щодо створення нового об’єкту природно-заповідного фонду Національного природного парку «Буджацькі степи» проводить Департамент екології та природних ресурсів Одеської ОДА спільно з Бородінською селищною радою Болградського району та науковцями Дунайського біосферного заповідника, і громадською організацією «Рівайлдінг Україна». Загальна площа Національного природного парку складатиме 9700 гектарів.

Як зазначила Ірина Шатохіна, територія, яка пропонується для створення парку є унікальною для степової зони України. На території мешкають тварини, що занесені до Червоної Книги України, а також рослинні угруповання, занесені до Зеленої книги України. За словами Олега Дьякова, екосистема майбутнього парку спрямована на збереження 48 видів червонокнижних тварин, та 25 видів таких рослин. Також відомо, що це останній значний за площею залишок цілісних буджацьких степів.

Варто зазначити, що до складу парку, разом із цінним степовим і лісовим масивом, пропонується включення чотирьох вже існуючих об’єктів природно-заповідного фонду: ботанічний заказник загальнодержавного значення «Староманзирський», три ландшафтні заказники місцевого значення: «Тарутинський степ», «Діброва Маголевська » і «Діброва Мандзирська».

Олег Дьяков, представник громадської організації «Рівайлдінг Україна», наголосив, що ця степова ділянка є другим за площею степовим масивом в Україні після всесвітньовідомого Біосферного заповідника «Асканія-Нова». Також він додав, що ця територія має слугувати полігоном для всієї Європи щодо відновлення степових та трав’янистих екосистем.

І робота фахівців вже має результати: на території Бородінської громади вперше за сотні років у Східній Європі загалом народилося шість куланів.

Представник громадської організації «Рівайлдінг Україна» пояснив, що такий парк допоможе зберігати та відтворювати біорізноманіття, стане джерелом тварин і рослин для всієї України, яка наразі потерпає від наслідків війни.

Зокрема позитивні результати зможе отримати і сама громада. Голова Бородінської селищної ради Іван Кюссе розповів, таке надбання України стане своєрідною рекламою громади, допоможе у розвитку туризму. Також ці території стануть корисними для випасу худоби, що є перевагою для сільського господарства. Звісно, це означатиме і створення нових робочих місць, що є актуальною потребою на часі.

Іван Кюссе також пояснив, що планується створення господарських зон на території парку, де буде розвиватися органічне землеробство.

Вперше в історії України ініціатором створення національного природного парку стала саме громада.

Національний природний парк «Буджацькі степи» сприятиме також підтримці важливих природних циклів, як гідрологічний цикл, бо на території парку знаходиться близько десяти малих річок різного розміру. А також це вуглецевий цикл, що відповідає за колообіг вуглецю. Саме завдяки накопиченню і утриманню вуглецю, за поясненнями Олега Дьякова, і були створені родючі чорноземи, якими славиться Україна.

Наостанок голова Бородінської селищної ради Іван Кюссе додав, що впевнений: такі заходи є необхідними кроками, що наближають Україну до ЄС.

Амєлія МИЙНОВА