27.03.2021

Щоб продати кагалу українську землю Зеленський скасував указ Януковича про призначення голови Конституційного Суду

Злочинець Зеленський вдався до узурпації влади і по безпрєдєлу скасував укази від 2013 року про призначення суддями Конституційного Суду Олександра Тупицького та Олександра Касмініна.

Депутат від фракції "Батьківщина" і юрист Сергій Власенко назвав рішення президента про скасування указів від 2013 року "юридичним трешем" і пожартував, що, якщо зараз ЦВК скасує протокол попереднього складу ЦВК про результати виборів президента, "то президент перестане бути президентом?".


"Президент не має повноважень скасовувати свої укази з кадрових питань. Акт про призначення на посаду є актом індивідуальної дії. Такі укази вичерпують свою дію відразу після реалізації", - прокоментував ВВС News Україна рішення президента ексзаступник голови ЦВК Андрій Магера.

Президент не має повноважень звільняти суддів КС, говорить і Степан Берко, адвокаційний менеджер фундації DEJURE.

"Єдиний законний спосіб звільнити суддю Конституційного Суду - рішенням Постійної комісії з питань та етики самого КС. Наразі єдиний спосіб змінити склад суду та забезпечити його доброчесність - запровадити прозорий конкурс на посаду судді КС, на якому наполягають громадські експерти", - вважає експерт.

За прогнозами пана Берка, Конституційний Суд ймовірно відмовиться визнавати указ президента, а судді Тупицький та Касмінін залишаться на посадах. Якщо ж КС погодиться з таким указом, можна буде з певністю стверджувати, що Конституційний Суд тепер повністю підконтрольний президенту.

Зеленський спробував розпустити Конституційний суд через Верховну Раду, але у законності такої його ініціативи виникли сумніви у депутатів.

Тепер злочинець Зеленський заявив, що такими його діями вдалося зупинити "подальші сумнівні рішення" Конституційного суду.

Він також заявляв, що Олександр Тупицький не може далі очолювати КС.

Як відомо, Конституційний суд мав розглянути подання стосовно незаконного розпродажу  земель сільськогосподарського призначення. На думку авторів подання, парламент не має повноважень ухвалювати рішення стосовно продажу землі. Це питання має бути вирішене на всеукраїнському референдумі.

Раніше Зеленський заявляв, що рішення про право продажу іноземцям землі сільськогосподарського призначення буде ухвалено лише після всеукраїнського референдуму.