19.06.2015

Кемерон: жодних компромісів щодо Росії

Прем'єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон пообіцяв підтримку Україні та засудив політику Росії, яка анексувала Крим і розпалила конфлікт на Донбасі.

"Ми повинні обійняти безкомпромісну позицію щодо будь-яких спроб силою змінити кордони в Європі", - сказав британський прем'єр у виступі на конференції з глобальної безпеки GLOBSEC у Братиславі.

Пан Кемерон сказав, що українська влада потребує допомоги у здійсненні "життєво важливих" політичних та економічних реформ, і додав, що Британія має таку допомогу надати.

Британський прем'єр-мініст наголосив, що Україна є "жертвою, а не агресором".

"Нам ясно: Крим і Донбас - це частина території України. Вони були визнані такими Росією і рештою міжнародного співтовариства, - сказав пан Кемерон. - Те, що зробила і продовжує робити Росія, - це порушення її власних зобов'язань згідно з міжнародним правом".

Росія наразі не відреагувала на виступ британського прем'єра. Москва відкидає звинувачення у причетності до конфлікту на сході України та вважає "приєднання" Криму законним. Кремль відкидає звинувачення в агресії, стверджуючи, що ніяких російських військ на території України немає.

Україна та Еритрея 


Кемерон також нагадав присутнім на конференції, що літаки ВПС Великобританії вже патрулюють небо над країнами Балтії. За його словами, ті, хто закликає зрозуміти позицію Росії, неправі. Девід Кемерон сказав, що у всіх загроз безпеці, які виходять від країн на схід від Європи і з Близького Сходу, одна і та ж причина - неспроможність державного управління. 

"Страх сім'ї на сході України, яка чує, як російські снаряди падають усе ближче і ближче, і розпач сім'ї в Еритреї, що готова ризикувати всім для того, щоб дістатися кордону Європи, - всі ці людські трагедії засновані на неспроможності місцевої влади", - заявив прем'єр. 

На конференції GLOBSEC в Братиславі присутні десятки провідних політиків, у тому числі президент України Петро Порошенко та американський сенатор Джон Маккейн.